Nietzsche, de laatste echte filosoof
Eerst, waarom filosofeer ik? Om mijzelf en de ander te begrijpen. Wat is het doel hiervan? Wat mij echt drijft weet ik niet maar ik houd mijzelf graag voor dat ik mijzelf (nog)beter zou voelen als ik in een wereld zou leven met minder domheid. Ik filosofeer dus om te leren begrijpen waarom de mensheid als geheel zo dom is en doe dit om het idee te kunnen blijven koesteren dat er een weg is om het te verheffen. Ik filosofeer dus om een hoop te blijven koesteren en dat doe ik waarschijnlijk tegen beter weten in. Na Nietzsche, na de eerst en tweede wereld oorlog na de twintigste eeuw hebben de “filosofen” door het verlies aan hoop de speurtocht opgegeven naar de wegen tot verbetering van de soort. De hoop is opgegeven door alle gruwelijkheid en de angst om gebrandmerkt te worden als mensen verbeteraar. De moderne filosoof heeft een vak en een specialiteit van 9 tot 5 en de schok van al het wereldgebeuren diep in zich als een aangeslagen krijgsgevangene uit een loopgraaf die maar één ding wil: overleven. De moderne filosoof wil overleven en kiest een detail van het grote leven en blaast dat op tot grote importantie maar hijzelf is te klein om te overzien waar dit monstrueuze toe zou kunnen dienen in de vraag: “hoe maken we de mens weer beter?” De moderne filosoof is geen totaal filosoof meer die nog durft te dromen van mooi vergezichten en idealen. Diep in zijn loopgraf leeft de mens, met de filosoof voorop zijn ze nog steeds te klein om over de rand weer hoop te zien; het loopgraf is onze realiteit zonder vergezicht te zien maar genoeg detail in ieder hoekje dat wordt omgekeerd en gewogen om te zien of er is een reden van dit donker bestaan. De geschiedenis krijgt de schuld of de taal, het vlees, de ander, de vrijheid, het in de wereld geworpen zijn, en allen graven ze dieper en onthullen ze nieuwe waarheden maar die waarheden maken alleen maar hun verblijf in hun loopgraf dragelijker maar draagt niet bij tot verrijzing van het geheel. Nietzsche heeft gezien hoe de mensen hun eigen graf aan het graven waren en heeft het onheil zien aankomen, luid roepend heeft hij over het slagveld rondgelopen dat de mensen dit niet moesten doen, dat het tot grote rampspoed zou lijden, mensen houden niet van schreeuwers maar wat moet je anders onder doven. (Druk op de link rechrtsboven op de pagina om bijbehorende teksten van Nietzsche te lezen. De teksten komen uit verschillende boeken van Nietzsche en pogen mijn stelling te onderbouwen. Nietzsche heeft naar mijn mening geen systeem die ik kan verdedigen vandaar deze breed opgezette stelling waarbij de moderne filosoof in stelling kan worden gebracht om mijn ongelijk aan te tonen of, en dat zal lastiger zijn, vind een systeem in Nietzsches werk.)
Mijn stelling is dus: Nietzsche heeft als laatste echte filosoof getracht de mens te verheffen en niet alleen maar wetenschappelijk willen verklaren, een filosoof moet onwetenschappelijk durven zijn, meer kunstenaar en minder vakfilosoof.
1 opmerking:
-Een filosoof moet na wetenschapper te zijn ook nog eens meta-wetenschapper zijn ; t.t.z. hij moet voortborduren op de wetenschappen, die een afgeknotte piramide blijven van onze kennis van de realiteit, en op die afgeknotte piramide moet hij de ware top trachten te plaatsen .
-Want als filosoof denkt en weet hij, dat er een top op moet passen; en dat er meer moet zijn dan wat ons empirisch voor geschoteld wordt .
-En een filosoof mag anderzijds ook niet blijven hangen aan mythes, en andere religieuse dogma's ; en moet als het ware de zoeker zijn naar de link tussen het empirische en het transcendente .
-Er zullen altijd wel echte filosofen blijven bestaan, ook na Nietzsche en andere;
immers de mens wil van nature altijd al weten, ook al heeft dit weten geen praktisch nut ; en filosoferen is voor de mens de meest 'goddelijke' bezigheid, dat waren woorden van Aristoteles .
Een reactie posten