Plaats
Heeft filosofie een belangrijke plaats in het leven van de moderne (Nederlandse) mens?
Dit forum hoopt mensen enthousiast te maken voor filosofie door het te doen. Wat is filosofie? Het woordenboek verteld het volgende: ‘wijsbegeerte’ punt, dat is niet veel maar zegt genoeg, er zijn boeken vol geschreven met definities maar uiteindelijk filosofeer je om wijzer te worden. Een wijs iemand stopt niet met zoeken zodra hij antwoorden gevonden heeft, hij wil wijzer worden; filosoferen is dus een zoektocht zonder einde, zonder standpunt maar wel met in-zichten en ver-gezichten, die veranderen zodra je verder gaat op je tocht, als je dit snapt heb je, je eerste schreden al gezet op een mooi pad door een uitdagend landschap en nodig ik je uit om mee te doen.
8 opmerkingen:
Dag Christiaan
Goede kerst gehad? Ik in ieder geval wel, lekker veel gegeten en natuurlijk een drankje erbij.
Om jouw vraag te beantwoorden
Ja natuurlijk heeft filosofie een belangrijke plaats in het leven van het moderne (Nederlandse) leven. Tenminste zo zou het behoren te zijn volgens mij. Ieder mens zou interesse moeten hebben in filosofie als je het tenminste zoals ik vertaal met "het verlangen en streven naar kennis en wijsheid".
Ik verwijs in dit verband heel toepasselijk naar de Kerstboodschap van Koningin Beatrix, waarin ze o.a. zegt: "In woorden worden mensen gesterkt en kunnen zij uiting geven aan wat hen bezielt ".
Lees haar hele toespraak op de site.
http://www.koninklijkhuis.nl/content.jsp?objectid=17228
Als jou vader Chris snap ik heel goed waarom je al zolang bent gefascineerd door het begrip filosofie. Laat ik zeggen je hebt het niet van een vreemde, ook ik mag graag filosoferen. Het zit een beetje in de familie zeg maar. Alleen ik denk dat jij het meer tot een soort kunst hebt verheven. Ik ben verder van mening dat in dit verband het luisteren naar anderen ook erg belangrijk is. Ik heb zelf in mijn leven veel wijsheid en kennis opgedaan door naar anderen te luisteren. Een ander leest weer meer, of doet beide. Verder denk ik dat het opzuigen van kennis en wijsheid iets is wat jezelf kan bezig houden. Het is niet persé gezegd dat anderen deze kennis en wijsheid wil delen. Je hebt er dus een audiance voor nodig. Een persoon of een groep van personen die ook interessen hebben in het uitwisselen van opgedande kennis en wijsheden. Ook daar leer je weer van. Tenslotte verwijs ik nog een keer naar Bea, die zegt: " Aan de basis van elke democratie ligt dan ook de vrijheid van meningsuiting als een ieders goed recht".
Je hebt in het hoge noorden de rust gevonden die je nodig hebt om te kunnen nadenken en te filosoferen over het leven. Ik hoop van harte dat we elkaars kennis en wijsheden snel kunnen delen.
Tot gauw, liefs Je vader
Bedankt voor je reactie, vaders, maar laten we proberen dit forum zakelijk te houden waar ik mee bedoel dat het over filosofie moet gaan, ik hoop dat er ook ander mensen buiten mijn familie en vrienden kring op zullen schrijven en die lezen ook alle wel gemeend (en graag door mij gelezen) persoonlijke bootschappen. Mijn E-mail adres is altijd te bereiken en tegenwoordig heb ik MSN ook regelmatig aan staan. Maar ik ben blij dat je een goede kerst hebt gehad.
Nu over je reactie; Je schrijft dat je hoopt dat filosofie een belangrijke plaats in neemt. In mijn vraag zit eigenlijk ook mijn antwoord, ik denk het namelijk van niet, wat denk jij? En ”woorden”, dat kan ik de Koningin meegeven, zijn misschien wel geschikt om uiting te geven van wat een mens bezielt maar als er, naar mijn idee, weinig wordt gefilosofeerd waar moet men dan uiting aan geven? Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om maar wat te roepen, kijk naar de verkiezingen, die gaan de laatste jaren allen kanten op, men reageert hoofdzakelijk op (onderbuik)gevoelens en o wee als je vraagt om een verklaring van hun keuzes en dan doel ik op een verklaring waaruit blijkt dat er, zeg maar 10% van de tijd dat men voor de buis zit, over na gedacht is; dat zou al heel wat zijn, de buis dicteert nu vaak hun mening. Je ziet wel dat ik niet zo positief gestemd ben over het filosofische (”het verlangen en streven naar kennis en wijsheid”) gehalte van de gemiddelde Nederlander (men en hun). Overtuig mij van mijn ongelijk.
Of filosofie een belangrijke plaats inneemt in het leven van de moderne (Nederlandse) mens?
Ja, maar het merendeel van de mensen staat er niet bij stil.
Alle kennis en kunde waaraan wij ons bestaan hebben te danken is er voor een groot deel uit voortgevloeid.
Iedere vorm van wetenschappelijke kennis is gebaseerd op filosofie want filosofie is namelijk brainstormen, vooruitdenken, nieuwe combinaties, mogelijkheden en ingangen vinden rond een probleem of om andere of betere oplossingen te vinden.
Het leeuwendeel van onze samenleving wordt er mee bestuurd (gestuurd), marketing filosofie, bestuurlijke filosfie, achter ieder product, iedere regel/wet of wat voor dienst dan ook ligt filosofie ten grondslag.
Maar helaas, en spijtig genoeg doorgaans is het de filosofie van geld en maximale controle.
Wij dolen, maar zullen niet verdwalen ;)
Groet Eric.
Hoi Chris
je vraagt of men in nederland bezig is met filosofie, mijn antwoordt is ,nee of in iedergeval weinig.Gisteren las ik Kant, hij schrijft onderandere:Bedrijvige stupiditeit is het karakter van de menselijke soort. Wij zijn geneigd het om snel het goede spoor op te pakken, maar dat vervolgens niet vast te houden om toch vooral niet aan een enkel doel gebonden te zijn. Als ik soms met een heldere blik naar de mensen probeer te kijken ben ik geneigd het met hem eens te zijn. Ik heb ook mijn positieve momenten dan denk ik dat het allemaal wel mee valt. Maar de ´gewone`mens is vaak bezig met geld en bezit en zijn eigen fijne leventje. Dat is ook wel makkelijk, maar ook tamelijk onbevredigend op den duur.Ik zelf tracht een andere kijk op het leven te ontwikkelen,maar dat valt nog niet mee.Het categorische imperatief, daar ben ik op verschillende manieren mee bezig ,dat houdt me wel een tijdje zoet. Handel zo, dat je altijd kunt willen datd de maximen van jouw handelen tot algemene wet kunnen worden. Hoe ga je daar mee om?
marion
Hoppa, daar gaan we, de kar rolt.
De stelling is:
"Heeft filosofie een belangrijke plaats in het leven van de moderne (Nederlandse) mens?"
In mijn ogen bedoeld Christiaan de plaats van filosofie in het algemeen.
Vanuit menselijk oogpunt beschouwd is het niet vreemd dat men direct om zich heen gaat kijken wie er in je eigen omgeving filosofeerd, maar waaraan herken je filosofie.
De discussie over welke opstellin er gisteren bij de voetbalwedstrijd beter zou zijn geweest (hoe eencellig de debatanten ook zijn)
is zelfs een vorm van filosofie.
Of, koop ik een huis of ga ik huren, wat zijn de voor of nadelen... filosofie!!!!
Reizen we met de auto of met de bus, een auto kost meer geld slecht voor het milieu met veel comfort, de bus is milieutechnisch verantwoorder, minder kosten, afhankelijkheid van de grillen van het dienstrooster, minder comfort. De beslissingen die men maakt heet filosoferen, al dan niet met jezelf of met anderen.
Filosofie bevind zich niet uitsluitend op het eterische en/of persoonlijke vlak maar is ook de grote motivator van ons huidige bestaan, op ieder nivo en binnen iedere bevolkingsgroep.
Verbouwing roept
Groet.
Eric
Reactie op Eric,
Filosoferen doe je niet over een voetbal opstelling of de keuze van je vervoer, daar debateer je over, met argumenten voor en tegen. Ik wil het wel een beetje zuiver houden. Filosoferen doe je om wijzer te worden en ik denk niet dat JIJ wijzer word als je een beslissing hebt genomen over welk vervoer te nemen, je weet wel iets meer maar weten heeft niet zoveel met wijzer te maken.
Niet iedereen die een spijker op zijn kop slaat is een timerman.
Chris
Neemt filosofie een belangrijke plaats in in het leven van de moderne (Nederlandse) mens?
Ja, iedereen filosofeert. De meesten zijn zich hier echter niet van bewust. En wat versta je onder filosoferen. Moet dat diepgaand zijn of kan het ook over onbenullige dingen gaan? Maar dan krijg je weer de vraag of het onbenullig is. Want eigenlijk zijn wij maar onbenullige wezentjes in dit grote heelal, maar ieder hebben wij weer veel te betekenen, ieder op zijn eigen manier.
Maar het ligt er ook aan wie 'die mens' is. De minister-president? Het buurmeisje? Wie o wie?
Mensen worden ook veel sneller beïnvloed door de tv, radio, omgeving, enz. Daardoor gaan ze zelf niet meer nadenken, ze accepteren het denkbeeld dat dan geldt.
En dan is er ook nog: wat versta je onder filosofie? Voor mij is dat: opnieuw beginnen met denken, als ware je een buitenaardswezen. Je begint bij nul en langzamerhand door je zelf vragen te stellen (of anderen), kan het onderwerp iets helderder worden. Maar nooit zal je een antwoord krijgen!
Jaella
Wat versta ik onder filosoferen? Ik heb een blog met veel verklaringen van filosofie (www.watisfilosofie.blogspot.com), zelf houd ik het maar op wijsbegeerte, het verlangen naar wijsheid maar zonder doel, richting, verwachting of oorsprong. Als mens willen we allemaal in meer of mindere mate “wijs”worden denk ik dus iedereen filosofeert zoals jij zegt maar of je onbewust filosoferen, filosoferen kunt noemen weet ik niet, je “begeert” dan geen wijsheid met een bewuste intentie. Filosoferen is volgens mij iets wat je als een bewuste bezigheid moet zien, als je zegt dat je gaat filosoferen dan ga je als het ware een spel doen met regels, het is iets wat je serieus moet nemen. Als je gewoon wat denkt en dat voor filosoferen aanziet dan zit je denk ik fout en volgens mij denken de meeste mensen alleen maar. Jij zegt bijvoorbeeld dat we ‘onbenullige wezentjes’ zijn in dit ‘grote heelal’, daar zeg je nog al wat, zijn wij in staat om te bepalen wat wij zijn? Dat neem jij aan volgens mij, niet erg filosofisch om iets aan te nemen, je denkt dat maar volgens mij is er niemand die alwetend is en dus kan vertellen wat onze plaats is in het universum. Zo heb je nog wel meer aannames in je reactie staan, ik denk dat je ze zelf ook wel ziet Het is niet dat ik als “filosofische regel” om een bewijs vraag maar om zo maar aan te nemen, als tweede voorbeeld, dat mensen door de ‘tv, radio en omgeving enz’ worden beïnvloed en daardoor niet meer nadenken gaat wat ver, je neemt dan aan dat er zoiets is als onafhankelijk nadenken, ‘daardoor gaan ze zelf niet meer nadenken’ schrijf jij, vertel mij maar is hoe je zonder invloed van buiten een mening kunt vormen? Als mens zijn wij per definitie geworpen (Geboren, geworpen is een term die Heidegger gebruikt) in een wereld die we zelf niet hebben uitgekozen, jij bent die en die persoon en je woont daar en bent man of vrouw, je kunt niet opeens zeggen dat je één van die dingen niet bent, je omgeving heeft hoe dan ook invloed op jou en ik ben het met je eens dat tv niet altijd bevorderlijk is maar het heeft jou mening ook al gevormd al is het alleen maar dat je je er tegen afzet.
Bij nul kun je dus nooit beginnen volgens mij, ook niet als buitenaards wezen, dat filosoferen kan ophelderen ben ik met je eens en dat je geen antwoorden kunt krijgen lijkt mij ook een wijze opmerking maar het is niet erg filosofisch om zomaar van alles aan te nemen.
Filosoferen is vooral eerlijk zijn, vooral tegen jezelf en dat is moeilijk, filosoferen zet je in je nakie.
Een reactie posten